Što se zapravo dogodilo? Ponovo smo malo skrenuli s ucrtanog roadmapa i ispunili veliku želju našim prijateljima iz MUP-a koja će zasigurno veseliti sve Urban Jungle vozače: konačno je omogućeno korištenje i novijih volana pa ako ste slučajno sretni vlasnik Logitech G29 ili nečeg sličnog – otpuhnite prašinu s Urban Jungle 1, upogonite ga i pridružite nam se u vožnji!

Više o tome kako je došlo do suradnje reći će nam i inicijator – Dario Tonković, policijski službenik za nadzor i planiranje – prevenciju, iz Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske:

Čime se bavi vaš odjel? Ukratko, Odjel prevencije Policijske uprave primorsko-goranske prati stanje sigurnosti te osmišljava, organizira i provodi niz preventivnih aktivnosti kojima je svrha poboljšati sigurnost građana. Jedan od koraka u smjeru izgradnje kvalitetnijeg sustava prevencije je ustrojavanje Informativnog centra za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke.

Koja je uloga Informativnog centra? Informativni centar za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke otvoren je 11. travnja 2014. godine, na adresi Rijeka, Dolac 7b. Prostor je to u kojemu svi građani imaju priliku “neslužbeno” razgovarati s policijskim službenicima, vezano za neke konkretne probleme, u cilju pružanja savjeta i pomoći te pune podrške u prevenciji neželjenih pojava. Od ostalih aktivnosti kojima se bavi Informativni centar za prevenciju izdvajaju se edukacije ciljanih skupina, npr. djece i mladih, osoba starije životne dobi, djelatnika novčarskih i dr. institucija s ciljem podučavanja samozaštitnom ponašanju i prevenciji kaznenih djela, zatim pozivanjem na javne tribine i podjelom tematskih brošura.

Kako je došlo do suradnje između vas i Udruge darovitih informatičara Rijeke? Do suradnje Odjela prevencije i Udruge darovitih informatičara Rijeke došlo je zapravo na izuzetno zanimljiv način. Naime, Policijska uprava primorsko-goranska primila je od strane ravnatelja pokrajinskih interventnih policija Savezne Republike Njemačke donaciju u tehničkoj opremi u svrhu provedbu različitih edukativnih aktivnosti u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke, a koja je, među ostalim, uključivala i “gejmerski” PC s pripadajućim Logitech G29 volanom. Budući da Odjel prevencije provodi različita edukativna predavanja i radionice na temu “Sigurnost u prometu”, smatrali smo dobrom idejom iskoristiti kombinaciju volana i PC-a za provedbu edukativnih aktivnosti koje obuhvaćaju prometnu preventivu.

Zašto ste odlučili koristiti upravo Urban Jungle? S obzirom na veliki broj postojećih auto-simulacija na tržištu, Urban Jungle je specifična igra koja omogućuje igraču besplatni virtualni tečaj autoškole u gradu Rijeci, s uputama na hrvatskom jeziku, što igru čini i više nego primjerenom za edukaciju svih sudionika u prometu. Tim povodom, stvorena je podloga za izvrsnu suradnju između Odjela prevencije i udruge DIR. Održano je nekoliko radnih sastanaka, te je igra instalirana na PC. Međutim ubrzo nakon instalacije utvrđen je problem. Naime, Logitechov G29 volan nije bio kompatibilan s platformom igre, poradi čega je bilo potrebito napraviti zakrpu igre i time omogućiti mnogobrojnoj djeci iz riječkih škola koja u sklopu preventivnih aktivnosti posjete Informativni centar za prevenciju kriminaliteta, dobru zabavu i usvajanje novih znanja. Tako je tijekom studenog ove godine izrađena zakrpa, te je igra sada na raspolaganju svim posjetiteljima Informativnog centra za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke, ali i drugim građanima koji igru besplatno skinu s web stranice projekta Urban Jungle.

Korak do prave vozačke dozvole...

Korak do prave vozačke dozvole…

Što očekujete od korištenja Urban Jungle u kontekstu vašeg posla? Naše očekivanje je da kroz projekt Urban Jungle djecu animiramo i zainteresiramo, odnosno da njihov senzibilitet i osjećaj sigurnosti u prometu dovedemo na jedan veći nivo, a još veću zainteresiranost djece očekujemo kroz nastavak projekta, “Urban Jungle 2”. Važno je napomenuti da su reakcije djece odlične. Dok s jedne strane sa zanimanjem i pažnjom slušaju predavanje, istodobno s nestrpljenjem čekaju da zaigraju igru. Upravo kroz ovakve oblike partnerstva s civilnim udrugama društva, policija i poslovi policije su dostupni kako djeci tako i širem građanstvu.

 

Najveći dio posla oko izrade zakrpe obavio je Damir Tabulov-Strelov, mentor aktualnog Urban Jungle 2 projekta i jedan od glavnih programera Urban Jungle 1. Rad na zakrpi tražio je promjene duboko u kodu, tamo gdje smo stali prije okruglo deset godina i nije bilo lako prisjetiti se što smo i kako tada napravili. Srećom, Dario je bio dovoljno uporan motivator, a Damir nije bježao od izazova.

Kad kažemo da smo "zasukali rukave" - ne šalimo se: Damir Tabulov-Strelov na testiranju zakrpe

Kad kažemo da smo “zasukali rukave” – ne šalimo se: Damir Tabulov-Strelov na testiranju zakrpe

Posebna zahvala ide Željku Giljanoviću iz Multilinka na ekspresnoj intervenciji zahvaljujući kojoj je download rezultata, Urban Jungle 1.1d, moguć na poznatom linku.

Komentari

Za komentiranje moraš biti prijavljen.