Mitja je prije svega ponosni otac dvoje djece i, kako sam kaže, sretno oženjen već 20 godina. S profesionalne strane se može pohvaliti mnoštvom uspješnih projekata iz područja elektronike i programiranja, među kojima se ističe i Novčić Miko – prva animatronička lutka u povijesti hrvatskog lutkarstva. Puno iskustva i velika motiviranost za rješavanje problema čine ga ključnim dijelom našeg programerskog tima.

 

Faks, posao – 20 godina i 6 mjeseci sam majstor tona u Gradskom Kazalištu lutaka Rijeka. 2010. sam odlučio upisati fakultet i odabrao sam telematiku na Veleučilištu u Rijeci. Vratio sam se svojoj ljubavi iz osnovne i srednje – programiranju i elektronici. Trenutno radim kao R&D software engineer u tvrtci Elmas d.o.o. Čitam crnu kroniku i nadam se da neću pročitati kako je vlakić u Novom Vinodolskom završio na automobilu jer su zakazali semafori koje sam slagao!

Kako sam došao na projekt? Svježe opranim motorom!

Kako sam došao na projekt? Svježe opranim motorom!

Dolazak na projekt – Bilo je to jedno veče, negdje oko 20 sati, u Rijeci. Studij telematike je pokrenuo mini projekt suradnje bivših studenata i realnog sektora (bivši student sam bio ja, a realni sektor voditelj projekta – Goran Paulin). Uglavnom, skupilo se nas 4 bivša, voditelj studija i Goran. Onda nas je Goran malo rešetao pitanjima, objasnio nam da ništa ne znamo i da sve što smo učili na faksu možemo zaboraviti (vezano uz programiranje). Na kraju je jedan odustao, a nas troje smo se odlučili prepustiti na milost i nemilost Gorana. Radili smo zajedno na nekoliko projekata i tu sam odmah pokazao svoju veliku kreativnost u izradi GUI-a i općenito grafike tako da Gorana još i danas vjerojatno boli glava – zaključili smo da ako želiš natrpan i funkcionalan GUI na kojem nitko ne zna što treba, zoveš mene. Nemam pojma kako sam došao na UJ2, vjerojatno je to bilo u nekoj od iteracija razgovora i kava s Goranom.

Uloga u projektu – Trenutni zadatci na projektu su ITS i GIS, odnosno inteligencija prometa i geografski informacijski sustav. To znači da kompletan promet mora smisleno voziti/hodati po gradu i sustav semafora mora raditi realno. GIS sustav mora biti svjestan tvoje pozicije kao igrača, brzine kojom je dozvoljeno voziti u nekom trenutku i površine na kojoj se nalaziš. Uglavnom, moje zaduženje je da imaš osjećaj pravog prometa dok se vozikaš po gradu. Pokušavam uhvatiti vremena i automatizirati promet kako ne bismo imali kaotični promet u kojem druga vozila pokušavaju izgurati playera s ceste, a u budućnosti ću se lupati po glavi jer ću shvatiti da sam mogao barem deset puta jednostavnije to napraviti.

Programiram i lemilicom ako treba

Programiram i lemilicom ako treba

Izvan projekta – U slobodno vrijeme vozim motor, skijam, roštiljam i radim na open source kućnoj automatizaciji. Osim toga dajem instrukcije iz programiranja (C, Java, Clarion) i pokušavam smisliti što još mogu napraviti s Raspberry Pi-em ili Arduinom, a već nisam. Nakon prve animatroničke lutke, u planu mi je napraviti novu – Pinokija. To je još u idejnoj fazi jer imam (baš čudno za mene) malo sulude ideje.

A nekad se stignem i odmoriti...

A nekad se stignem i odmoriti…

Očekivanja od UJ2 – To je poprilično teško pitanje. Mi radimo simulaciju vožnje koja nije 100% simulacija jer bi se ljudi naživcirali pa malo liči na GTA. Moja neka vizija bi bila više gradova, ne samo Rijeka, mobilna verzija aplikacije koja bi određivala početnu poziciju vozača po GPS-u, VR support. Volio bih kada bi igra bila prepoznata u školama jer bi onda prometna škola mogla dobiti neku vrstu simulatora za učenike.

Komentari

Za komentiranje moraš biti prijavljen.