U blagodati suradnje s arhitektima, zahvaljujući Archicadu u kojem najčešće nastaju projekti, definitivno možemo ubrojiti postojanje 3D modela. Ne samo da je njihova konverzija jednostavnija od mjerenja postojećih zgrada prema fotografijama i “od oka” već imamo na raspolaganju i nešto što inače “zaobilazimo” – interijere.

Pogled u budućnost

Pogled u budućnost

Interijeri su dvosjekli mač. U principu nam ne trebaju. Auti prometuju po cestama i utoliko su nam fasade jednako korisne kao i kulise prizemnica u filmovima o divljem zapadu. Salun, naravno, ima interijer jer tamo se obično događa radnja. No, “radnja” je i u prometu ponekad smještena u interijer. Najčešće u garaže. Ali kada je riječ o kompleksu tehničkog pregleda, na jednom se mjestu nađu svi interijeri koje vozila tijekom svog života pohode! Prodajni salon, hala tehničkog pregleda, servis te nadzemne i podzemne garaže neki su od tih interijera – i s njima vas jednostavno moramo upoznati.

Nama je sve nabrojeno ujedno i dobra vježba optimizacije scene koja je, barem do ovog testa, bila svedena isključivo na eksterijere. Interijeri su opterećeni gomilama detalja bez kojih scene ne funkcioniraju, djeluju prazno. Ne pomaže nam ni moderna arhitektura koja kroz sva silna ostaklenja otvara pogled u unutrašnjost i tjera nas da je ispunimo svime što tamo očekujemo vidjeti.

Problemi počinju kada na scenu dodamo samo jednu uredsku stolicu sa svim potrebnim detaljima jer spoznamo da nas to “košta” (u smislu opterećenja grafičke kartice) kao i cijeli jedan auto. Dobro da ta analogija u stvarnom životu ne vrijedi i u novcu. Zato se bavimo redukcijom poligona pa stolica postane, za početak, tri puta “lakša”. Istina, malo “kockastija”, ali i dalje ćete u nju poželjeti sjesti.

Stolice na pikniku

Stolice na pikniku

No, jedna, a ni dvije stolice ne čine ni proljeće ni našu scenu. Zato smo prvo obavili postrojavanje namještaja da vidimo koliko nas čeka posla.

Prvi, drugi, prvi, drugi, prvi...

Prvi, drugi, prvi, drugi, prvi…

Nekoliko tjedana (ili mjeseci, tko broji kad se radi…) kasnije, postrojavanje se pretvorilo u garažnu rasprodaju.

Sve po 12 kuna!

Sve po 12 kuna!

A dok traje rasprodaja, traje i uređivanje različitih prostorija materijalima kako bi se sav taj namještaj našao u svom prirodnom okruženju.

Tikovina ili hrast? Hrast! Možda bolje tikovina? Ili hrast? (...)

Tikovina ili hrast? Hrast! Možda bolje tikovina? Ili hrast? (…)

Naravno, ne smijemo, zabavljajući se interijerima, zanemariti ni radove u eksterijeru pa tako istovremeno bojamo i prebojavamo kolnike pripadnom signalizacijom. Na ravnome je jednostavno, ali na kosinama, pogotovo u zavojima, nailazimo na izazove.

Miris svježe boje u nosu

Miris svježe boje u nosu

S obzirom na vrućine, privremeno smo postavili i rampe da nam nitko ne pobjegne s poligona na more. Pomoglo je!

Što radi rampa na livadi? Sprečava stolice da napuste piknik.

Što radi rampa na livadi? Sprečava stolice da napuste piknik.

Na kraju dana bude nam zadovoljstvo pogledati nešto što će tek nastati u stvarnom svijetu. A kada konačno izraste iz betona i stakla imat ćete, zajedno s nama, dojam da ste tamo već bili, da vam je sve poznato – i da ćete se uvijek rado vraćati.

Parket je postavljen, sad možemo i namještaj...

Parket je postavljen, sad možemo i namještaj…

Po završetku ljeta pozvat ćemo vas na premijeru. Nadamo se.

Komentari

Za komentiranje moraš biti prijavljen.