Iako smo očekivali da ćemo Rijeci (ponovo) morati dati prednost u virtualnoj izgradnji (jednim dijelom zbog “poznatog terena”, a drugim zbog činjenice da ne manjka uzbrdica i nizbrdica), odaziv graditelja, 3D modelara, iz Zagreba i Pule natjerao nas je da promjenimo plan: zašto raditi jedan grad ako istovremeno možemo raditi više njih!

Slavko Pečar prvi je zasukao rukave i, po inicijalnoj verziji pripremljenih specifikacija za modeliranje zgrada, izmodelirao zgradu u Klaićevoj (Zagreb).

Prvijenac među zgradama - Klaićeva

Prvijenac među zgradama – Klaićeva

Za razliku od prvog dijela Urban Jungle, “novogradnja” je ovoga puta puno detaljnija. Većina zgrada u prvom dijelu bile su – kocke. Neke s ravnim, druge s kosim krovovima, ali sadržavale su minimalno geometrije. To nam je omogućilo da većinu geometrije rezerviramo za vozila i “pješake”, a fotografirane teksture, unatoč plošnosti učinile su ih solidno realističnima. Takav pristip omogućio nam je relativno brzu izgradnju centra Rijeke, ali što je moglo proći 2005., teško da prolazi i danas – igrači su razmažena bića i to jako dobro znamo svi mi koji se igramo.

Malo naprednije kocke (željeznički kolodvor, Rijeka)

Malo naprednije kocke (željeznički kolodvor, Rijeka)

Zgrade u Urban Jungle 2 biti će puno više od kocaka. Planiramo prvi set zgrada iskoristiti za analizu prosječnih sposobnosti modelara kako bismo mogli ujednačiti modele, a i propisati “budžet” (broj poligona) za svaku zgradu. Što duže budemo radili na projektu, grafičke kartice bit će sve naprednije i taj budžet će rasti, ali početni limit, koji ovisi o kombinaciji ne samo broja zgrada na prosječnoj sceni već i novih, puno detaljnijih, modela automobila i ljudi, moramo procijeniti nakon što sve probne elemente stavimo na hrpu.

Testiranje UV mape (ulica Nikole Cara, Rijeka)

Testiranje UV mape (ulica Nikole Cara, Rijeka)

Od svakog prijavljenog modelara tražimo minimalno dva modela za ocjenu njegovih sposobnosti: primjer zgrade jednostavne geometrije (“kockasta zgrada”) i primjer zgrade složene geometrije (Hrvatsko narodno kazalište, ono u Zagrebu ili Rijeci, je dobar primjer). Osim kvalitete modela i pripadnih mu tekstura bitno nam je znati i vrijeme izrade kako bismo u svakom trenutku mogli procijeniti na koji opseg izgradnje pojedinog grada uopće možemo računati s raspoloživim modelarima.

Kako se ne bi modeliralo stihijski i kako se ne bi (nepotrebno) ponavljali modeli, modelari su pozvani unaprijed najaviti koju zgradu/zgrade (ili, češće, kvartove) modeliraju.

Benčić, Rijeka

Benčić, Rijeka

Posla ima puno i svaki par ruku kojega veseli virtualna bauštela je dobrodošao.

Podsjećamo: prikupljene modele proslijedit ćemo u zajednički repozitorij i učiniti raspoloživima svim zainteresiranima.

Komentari

Za komentiranje moraš biti prijavljen.